jak pic whisky
Lifestyle

Jak pić whisky?

Z whisky jest jak z kobietami każda jest inna i pomimo, że mamy pewien typ, który preferujemy to często zdarza się że oczaruje nas coś zupełnie innego, czego się nie spodziewamy.

Czym jest whisky?

Zacznijmy jednak od początku, jeśli chodzi o skład mieszanki wody, zboża i czasu. Do pewnego momentu whisky produkuje się dokładnie jak piwo (proces zacierania).

Historycznie whisky wywodzi sie najprawdopodobniej z Irlandii, a nie jak wydaje się wielu, ze Szkocji. Mnisi pędzili trunek znany jako aqua vitae (gaelicka nazwa uisge beatha). Szybko zaczęto używać skróconej nazwy uiskie, zaś od około 1715 r. ta ewoluowała do whiskie.

Jeśli chodzi o gatunki to zacznijmy od podziału podstawowego na Single Malt oraz Blended. Jeśli na Twojej butelce jest napis Single Malt lub Single Cask Whisky, to oznacza że whisky pochodzi z jednej beczki, pojedynczej wytwórni i jednego destylatu. Zaś blendy to mieszanka różnych whisky typu Single Malt.

whisky

Picie kontra degustacja

Jak pić whisky? Tak jak Ci smakuje – jeśli lubisz z colą to pij z colą, jeśli z sokiem jabłkowym też dobrze, lubisz Manhattan? Nie ma problemu.

Trzeba jednak rozgraniczyć towarzyskie picie whisky od degustacji. O ile nie ma problemu z mieszaniem Ballantinesa czy Vat 69 (doskonała do drinków) z colą czy ze Spritem, to już zmieszanie Laphroaiga z colą zakrawa o delikatne świętokradztwo.

Dlatego warto zagłębić się w temat degustacji. Sama degustacja to proces niezwykle przyjemny, jednak warto wiedzieć od czego zacząć. Przede wszystkim – wybór trunku.

Bardzo dobre single malty dostaniemy już za około 100-120 zł. Jeśli wolisz whisky delikatniejsze, proponuje Bushmills Black Bush lub świetnego na początek Glenlivet 15YO, jeśli zaś wolisz coś o silniejszym bukiecie to doskonały będzie Ardbeg 10 YO.

alko

 

  1. Bushmills Black Bush – 83,69 zł/0,7 l
  2. Glenlivet 15YO – 195 zł/0,7 l
  3. Ardbeg 10 YO – 209 zł/0,7 l

Jak degustować?

Kolejnym etapem jest zaopatrzenie się w szkło, o ile standardowa szklanka do whisky (tak zwana „whiskaczówka”) doskonale nadaje się do spotkań towarzyskich, to jednak kompletnie nie nadaje się do degustacji.

Tu polecamy szkło o nazwie Copita nosing glass, jednak najważniejszą rzeczą jest to, aby kieliszek przypominał kształtem tulipan. Najlepszym dodatkiem podczas degustacji jest odrobina niegazowanej i niemineralizowanej wody. Ze sprzętu to tyle, przejdźmy do kolejnych kroków degustacji.

  • Ocena Wizualna: Przechyl delikatnie kieliszek oceniając barwę trunku, proponujemy podłożyć białą kartkę lub serwetkę. Dzięki temu lepiej widać barwę trunku.
  • Ocena zapachowa: Whisky, jako, że jest to alkohol wysokoprocentowy, należy degustować powoli. Warto pozwolić receptorom zapachowym przyzwyczaić się do mocnego trunku. Tu z pomocą przychodzi woda – dolej około 30% wody na jedną miarkę alkoholu. W efekcie poziom alkoholu spadnie, a łagodniejsze aromaty zostaną uwolnione. Zrób kilka szybkich wdechów koncentrując się na wspaniałych aromatach Twojej whisky.
  • Ocena smakowa: Najprzyjemniejszy moment to pierwszy łyk, który powinien być mały. Pozwól zapoznać się swoim kubkom smakowym z trunkiem. Zrób to ostrożnie, analogicznie względem oceny zapachu oceń aromaty: przód języka to aromaty słodkie, boki to oczywiście słony, a gorycz i wytrawność to domena tylnej części języka. Po przełknięciu nie popijaj whisky, zatracisz przez to moment końcowy w którym smaki staną się dla Ciebie najłatwiej wyczuwalne.

 

degustacja whisky

Słowo końcowe

Nie ma absolutnie nic z złego w tym by posiłkować się fachową literaturą czy innymi źródłami np. stroną producenta. Taka lektura dostarczy Ci pomocnych wskazówek i nakieruje na aromaty, których powinieneś poszukiwać w swojej whisky. Dowiesz się również, co stoi za jej barwą oraz poznasz historię danej destylarni.

A więc od jakiej whisky zaczynasz degustację?

Napisz w komentarzu poniżej.

O autorze

  • Współczesny człowiek renesansu. Miłośnik trzyczęściowych garniturów, który nie rusza się z miejsca bez dobrego trunku w dłoni, najlepiej szklaneczki szkockiej whisky bądź unikalnego piwa. Dla dopełnienia smaczne kubańskie cygaro.
Kliknij, aby napisać komentarz

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

POLUB NAS NA FB

REKLAMA

POPULARNE

FAJNY ARTYKUŁ? POLUB NAS NA FACEBOOKU